Op zakelijk gebied hebben er de laatste jaren enorme ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van cyberverzekeringen en de cyberrisico’s binnen een bedrijf. De afgelopen jaren zijn er enorm veel cyberaanvallen geweest op bijvoorbeeld de Belastingdienst, maar ook grote wereldwijde banken. Het is voor cybercriminelen steeds aantrekkelijker om persoonsgegevens te verkrijgen via hacking of afpersing.

Organisaties zijn steeds eenvoudiger te bereiken voor hackers, want het de bedrijfsculturen zijn aan het veranderen. Zo wordt er ingebroken op ICT-systemen, maar kan er ook schade worden geleden door het verlies van een laptop of USB-stick. Het gaat op dit gebied niet alleen om de directe schade aan bijvoorbeeld het verliezen van een laptop of USB-stick, maar ook het verstoren van de bedrijfsproces wordt hierin meegenomen. Bij een grote hack kan het namelijk ook zomaar voorkomen dat de bedrijfsactiviteiten stil komen te liggen en juist op dit gebied wordt er veel schade geleden. Bij het verliezen van persoonsgegevens zijn er steeds meer partijen die hier ook wat mee willen en kunnen doen. Daarom moet er allereerst op een juiste manier worden omgesprongen met de beveiliging van persoonsgegevens en het verzekeren van een dicht bedrijfssysteem.

Echter is het nooit volledig te garanderen dat een systeem/bedrijf 100% cyberrisico vrij is en daarom is het verstandig om de eventuele kostenposten in te dekken met een passende cyberverzekering. De komende jaren zullen er nog een hoop ontwikkelingen plaatsvinden en u zult vast en zeker nog wel eens te maken krijgen met een cyberverzekering of een aangeboden variant hierop. Net als elke verzekering kunt u (in de toekomst) cyberverzekeringen vergelijken. Zorg ervoor dat u de markt volledig in kaart brengt, zodat u weet welke partijen en voorwaarden u kunt vergelijken.

In Nederland komen er steeds meer geïnteresseerde verzekeraars in deze tak van sport en de komende jaren zullen er nog veel ontwikkelingen plaatsvinden. De huidige aanbieders van cyberverzekeringen op dit moment zijn:
– Hiscox
– AON
– Guardian360

Zakelijk
5 (100%) 1 vote